Pokaż menu

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt

PL / EN

#BlueCactusTequila – Mezcal Meteoro

08 sierpnia 2017


Jesteśmy jednym z nielicznych miejsc w Warszawie, gdzie możecie spróbować właśnie Mezcal Meteoro!

Mezcal to narodowa wódka Meksyku. Najbardziej znaną odmianą mezcalu na świecie jest tequila. Tequila sporządzana jest jednak wyłącznie z jednego gatunku agawy- agawy niebieskiej (agave tequilana), natomiast mezcal powstaje z ponad 30 różnych gatunków agawy.

Kolejna różnica leży w surowcu użytym do produkcji- do produkcji tequili używa się wyłącznie soku z agawy, natomiast w przypadku mezcalu spontanicznej fermentacji poddawane są całe rdzenie agawy – Piñas.

 
Rdzenie gotowane są przez kilka dni w „piecu” – stożkowym zagłębieniu w ziemi. Następnie rdzenie mielone są w tradycyjny sposób- przy użyciu kamiennego koła. Fermentacja tradycyjnie zachodzi spontanicznie, przy użyciu dzikich drożdży i zajmuje zazwyczaj kilka dni.

Gotowy produkt poddawany jest dwukrotnej destylacji na miedzianych alembikach.

 

Nazwa Meteoro pochodzi od małego meteorytu, który spadł na ziemię w wiosce Oaxaca. Powstały krater wykorzystuje lokalny producent mezcalu jako piec do gotowania agawy.

Meteoro powstaje w 100% z agawy Espadin (Angustifolia Haw)! Destylowany jest dwukrotnie na miedzianym alembiku.
Bardzo zbalansowany aromat z charakterystyczną dla mezcalu dymną nutą.

Meteoro dla Naszych Gości serwujemy klasycznie z 1/4 limonki. To połączenie idealne!

Blue Cactus – gorąco i aromatycznie zaprasza ;-)!

+48 22 851 23 23

recepcja@bluecactus.pl

P.S Zalecamy rezerwację stolików