Pokaż menu

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt

PL / EN

Jak łatwo i szybko przyrządzić Salsę Fresca? – przepis szefa kuchni Blue Cactus

03 listopada 2017

 Zamów na wynos:

Salsa Fresca jest to aromatyczny sos wykorzystywany jako dip i jako przyprawa, pojawia się w kuchniach wielu krajów pod różnymi nazwami, np. sambal w Indonezji czy chutnej w Indiach. Salsy są wykorzystywane w krajach tropikalnych do zaakcentowania potraw.

Przyrządzanie salsy fresca jest także częścią naszych warsztatów gotowania dla firm – Warsztaty Teach&Taste .

Składniki: (porcja dla 4 os.)

Świeże Pomidory – 4 duże sztuki

Cebula Biała 1/2

Szczypiorek 1/3 szklanki

Świeża kolendra 1/3 szklanki

Sok z limonki 2 łyżki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Chilli kruszone mała szczypta

Ocet winny biały 1 łyżka

Czosnek 2 ząbki

Pieprz i Sól (według uznania)

Przygotowanie jest proste i nie zabiera wiele czasu: 

Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek, kolendrę i czosnek posiekać drobno. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać

 

Uwaga: Salsy możemy przygotowywać zarówno z warzyw, jak i z owoców. Prawie każdy składnik dobrze komponujący się smakowo z innymi może być użyty w przygotowaniu salsy, łącznie z orzechami i owocami suszonymi. Salsy są świetną alternatywą dla tradycyjnych sosów, są bardzo aromatyczne, a w odróżnieniu od sosów mają niską zawartość tłuszczu.

 

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt