Pokaż menu

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt

PL / EN

Jesienne dania – rozgrzewający Krem z Dyni

22 listopada 2017

 

 

Klasyczny krem z dyni wykończony prażonymi wiórkami kokosowymi i owocami granatu to nowy specjał, który zagościł w naszym specjalnie przygotowanym sezonowym menu jesiennym. W takim wydaniu, niezwykle łatwa w przyrządzeniu  potrawa to istny rarytas, który z pewnością rozgrzeje nas w nadchodzące chłodniejsze dni.

 

 

Sezon jesienny przynosi do kuchni wiele nowych produktów i smaków, jednym z nich jest bogata beta-kolagen i potas dynia, którą można wykorzystywać na wiele sposobów.
Krem dyniowy jest jednym z najbardziej tradycyjnych pomysłów, ze względu na szybkość i łatwość w przygotowaniu.
Ponadto niepozornie wyglądające warzywo pomaga dostarczać nam wielu witamin oraz idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia czy duszenia.
Lekki i łagodny w smaku mus dyniowy to potrawa gotowa zaledwie w 15 minut! Krem z dyni to proste danie jednogarnkowe, do którego przygotowania nie potrzeba wielu składników.
Podstawą jest tutaj dynia, którą gotujemy, a później wedle upodobań doprawiamy. Najlepiej sprawdzi się tutaj dynia piżmowa, idealna do gotowania wszelkiego rodzaju dań ze względu na swój słodki, kremowy i pozbawiony włókien miąższ.

Dodatkowo nie może zabraknąć lekko podsmażonej cebulki oraz odrobiny czosnku, niekiedy do garnka dodaje się ziemniaki bądź paprykę oraz wykańcza śmietaną. Całość jest dokładnie zmiksowana, na konsystencję jednolitego, delikatnego musu.
 W Blue Cactus, aby urozmaicić łagodny smak dyni, zdecydowaliśmy się doprawić ją słodkimi owocami granatu oraz wyrazistymi wiórkami kokosowymi, co w całości daje oryginalnie słodkawy smak.
W restauracji  Blue Cactus dynia okazała się być naszym ulubieńcem sezonu jesiennego. Wykorzystujemy ją do przygotowania nie tylko kremowej zupy, ale również oryginalnych amerykańskich Burgerów.

 

 

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt