Pokaż menu

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt

PL / EN

#TexMexWednesday – Krewetki

09 sierpnia 2017

Krewetki w trzech smakach

Kuchnia teksańsko – meksykańska słynie ze swojej tradycji grillowania,
znane nam dobrze barbecue odgrywa szczególnie ważną rolę dla mieszkańców południowej części Stanów Zjednoczonych.

Jednakże, gotowanie potraw barbecue nie musi koniecznie tyczyć się tylko i wyłącznie mięsa. Istnym fenomenem okazują się być grillowane krewetki, które odpowiednio wcześniej zamarynowane, a później opieczone na grillu opalanym drzewem dębowym wywołują rewolucję kubków smakowych.

W restauracji Blue Cactus przygotowujemy krewetki na trzy różne sposoby, a każdy z nich idealnie pasuje zarówno jako przystawka, jak i danie główne podczas wieczornej kolacji lub weekendowego grillowania z przyjaciółmi bądź rodziną. W celu przygotowania krewetek należy najpierw dużą uwagę skupić na sposobie ich marynowania.

My lubimy nieco bardziej meksykańską wersję krewetek, które marynujemy w pikantnym sosie z papryczek habanero. Do sosu oprócz papryczek warto również dodać nieco marynowanego czosnku i odrobinę świeżej kolendry dla podkręcenia smaku.

Proponujemy Wam trzy różne rodzaje krewetek, klasyczną, meksykańską i nieco bardziej oryginalną sezonową wersję z boczkiem i pomarańczą. Wszystkie pomysły znaleźć możecie w naszej kacie menu.

  1. Grillowane Krewetki Habanero

W naszej wersji krewetki grillujemy klasycznie na drzewie dębowym, dzięki czemu danie uzyskuje głęboki aromat naturalnego drewna. Grillowane krewetki w habanero idealnie komponują się z domowej roboty tortillą pszenną i sosem śmietanowym z chipotle. Sos chipotle zrobiony jest z mieszanki papryk, zarówno pieczonej jak i wędzonej z dodatkiem śmietany, majonezu i chipotle.

 

  1. Meksykańskie Krewetki

Drugą propozycją są krewetki również marynowane w salsie habanero, aczkolwiek podawane w nieco inny sposób, gdyż w formie szaszłyka. Ta wersja dania idealnie nadaje się na weekendowego grilla. Dodatkowo, dla zróżnicowania oraz podkręcenia smaku zalecamy polanie krewetek sosem z soku z limonki i tequili. Wtedy potrawa z pewnością uzyska miano meksykańskiego dania barbecue!

  1. Krewetki w Boczku

Czasami każdy z nas chce przygotować i zjeść coś wyjątkowego i innego niż zazwyczaj. Dlatego dla urozmaicenia kulinarnych eksperymentów proponujemy krewetki zawijane w boczku.


Danie również podawane może być w formie szaszłyka, aczkolwiek nadziewać będziemy tym razem krewetki, które wcześniej zawijamy w boczek. W tej wersji możemy pokusić się o marynowanie krewetek w pomarańczach, gdyż smak idealnie oddaje smaki lata oraz nadaje krewetkom ciekawego owocowego smaku.

Po wielu smakowych próbach doszliśmy do wniosku, iż najlepiej danie to komponuje się z komosą ryżową i salsą mango, która dodaje daniu świeżości. Krewetki w boczku zajęły miejsce na podium naszego sezonowego letniego menu, dlatego jeśli chcecie ich spróbować, nie marnujcie czasu i zasmakujcie ich jeszcze tego lata!

 

Krewetki mogą być podawane na wiele różnych sposobów, aczkolwiek warto czasami spróbować ich nieco innego wydania. Pomysły te są niesamowitą odmianą podczas grillowania z przyjaciółmi bądź rodziną. Samo przygotowanie potrawy jest łatwe i przyjemne, a znacząco wyróżnia się na stole.

 

 

Blue Cactus – gorąco i aromatycznie zaprasza ;-)!

+48 22 851 23 23

recepcja@bluecactus.pl

P.S Zalecamy rezerwację stolików