#TexMexWednesday – Fajita
10 maja 2017
Pochodząca z kuchni meksykańskiej fajita zaliczana jest do istnych klasyków kuchni Tex – Mex, w której skład wchodzi grillowane mięso serwowane z papryką i podawane na tortilli kukurydzianej bądź pszennej. Do przygotowania tego dania nie potrzebujemy dużo czasu, dlatego jest ono świetnym pomysłem na szybki i treściwy posiłek podczas wizyty większej grupy przyjaciół. Potrawa ta daje wiele frajdy podczas jedzenia, gdyż możemy komponować składniki na wiele sposobów i miksować z kwaśną śmietaną, guacamole, salsą pomidorową bądź z ostrymi papryczkami jalapeno.
Nazwa fajita pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza pas lub obręcz. Odnosi się to do określenia wołowej przepony przez rzeźników mieszkających na pograniczu Meksyku i Teksasu. Ciekawostką jest, iż danie to w oryginalnej wersji robione było tylko i wyłącznie z mięsa wołowego, aczkolwiek obecnie stosuje się również mięso z kurczaka, wieprzowinę, a nawet krewetki.
Podstawowym składnikiem fajity jest więc mięso, aczkolwiek na gorącej patelni znajdziemy również pokrojone w paseczki kolorowe papryki i cebulę.
Musimy pamiętać, iż mięso powinno być uprzednio doprawione, możemy dobierać przyprawy względem naszych upodobań i gustów. Dodatkowo mięso powinno być pokrojone w paski i zamarynowane na kilka godzin, aby marynata dostatecznie ubarwiła smakowo naszą potrawę. Jest to bardzo ważna część w przygotowywaniu tego dania, gdyż tylko dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać idealny smak mięsa.
Fajita w Blue Cactus
Wszystkie składniki są nie tylko smażone na patelni do momentu skwierczenia, aczkolwiek również na niej serwowane. Oddzielnie podawane są tortille kukurydziane bądź pszenne, w które zawijana jest fajita, doprawiana dobrowolnie kwaśną śmietaną, guacamole, salsą freca (inaczej salsa pomidorowa) i ostrymi papryczkami jalapeno. Fajita należy do dań, które oryginalnie je się rękoma, pozwala to na dobrowolne mieszanie smaków.
Nie ma nic lepszego niż wspólne dzielenie się fajitą w gronie przyjaciół czy rodziny.
Zapraszamy:)
telefon: 22 851 23 23
oraz
… rezerwacje@bluecactus.pl
- Kuchnia amerykańska zdecydowanie oszalała na punkcie dań barbecue, możemy13 kwietnia 2017
- Zamów na wynos:Salsa Fresca jest to aromatyczny sos03 listopada 2017
- Dzień Niepodległości w Meksyku obchodzony jest 16 września - dzień11 listopada 2017