Pokaż menu

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt

PL / EN

#TexMexWednesday – Pierożki Filo

19 kwietnia 2017
Pierożki filo zaliczają się do potraw łatwych w przygotowaniu, aczkolwiek ze względu na specyfikę zawijania kremowej masy w ciasto greckie może zająć nam to więcej czasu. Danie gości w menu restauracji Blue Cactus od samego początku, czyli od 20 lat i jest idealnym pomysłem na smaczną przekąskę.

Specyfika pierożków filo zawarta jest w cieście, w które zawijany jest farsz. Dobór odpowiedniej konsystencji ciasta jest kluczowym czynnikiem, gdyż nie może ono rozpaść się podczas smażenia bądź pieczenia. Z doświadczenia wiemy, iż najlepiej sprawdzi się tutaj ciasto greckie filo, którego nazwa z języka greckiego oznacza dosłownie „liść”- I faktycznie, przypominać w konsystencji może właśnie cienkie listki. Całkowicie nie sprawdzi się tutaj wszystkim dobrze znane ciasto francuskie, które jest zbyt kruche i za mało elastyczne, aby możliwe było uformowanie cienkich trójkącików.

W celu przygotowania ciasta potrzebna nam będzie tylko ciepła woda i oliwa. Jednakże, aby przygotować cieniutkie płaty ciasta musimy uzbroić się w cierpliwość. Na szczęście produkt ten jest ogólnodostępny, dzięki czemu możemy oszczędzić swój wysiłek i czas zwyczajnie kupując gotowe ciasto filo w sklepie.

Kolejnym etapem tworzenia pierożków jest farsz, który przygotować możemy wedle naszego uznania.

W restauracji Blue Cactus komponujemy pierożki z delikatnym kremowym musem zrobionym z serka twarogowego oraz kurczaka, oczywiście odpowiednio doprawionego. Potrawa ta jest o tyle fascynująca, że robiąc ją w domu możecie wykazać się dużą dawką kreatywności i dowolnie komponować ciasto filo.

Filo idealnie może komponować się również ze szpinakiem, serem feta, łososiem i innymi składnikami, na które akurat macie ochotę. W wersji bardziej meksykańskiej i mięsnej proponujemy świetną kombinację z pikantną kiełbaską chorizo. Ważne jest to, iż składniki muszą przybrać ostatecznie formę farszu i dawać jedną zwartą konsystencję.

Na koniec pozostaje nam tylko połączyć ciasto z farszem. Ta część tej potrawy może okazać się najbardziej problematyczna, gdyż ciasto powinniśmy zwijać w taki sposób aby powstał z tego zwarty, dobrze zawinięty trójkącik. Tak przygotowany pierożek wrzucamy do głębokiego tłuszczu i podsmażamy bądź pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, do momentu zarumienienia. Zrobione w ten sposób pierożki filo idealnie komponują się z sosem kolędrowo – limonkowym, który podkręca aromatyczny smak chrupiącego ciasta i dodaje potrawie świeżości.



Zapraszamy:)

telefon: 22 851 23 23

oraz

… rezerwacje@bluecactus.pl