#TexMexWednesday – Pierożki Filo
Specyfika pierożków filo zawarta jest w cieście, w które zawijany jest farsz. Dobór odpowiedniej konsystencji ciasta jest kluczowym czynnikiem, gdyż nie może ono rozpaść się podczas smażenia bądź pieczenia. Z doświadczenia wiemy, iż najlepiej sprawdzi się tutaj ciasto greckie filo, którego nazwa z języka greckiego oznacza dosłownie „liść”- I faktycznie, przypominać w konsystencji może właśnie cienkie listki. Całkowicie nie sprawdzi się tutaj wszystkim dobrze znane ciasto francuskie, które jest zbyt kruche i za mało elastyczne, aby możliwe było uformowanie cienkich trójkącików.
W celu przygotowania ciasta potrzebna nam będzie tylko ciepła woda i oliwa. Jednakże, aby przygotować cieniutkie płaty ciasta musimy uzbroić się w cierpliwość. Na szczęście produkt ten jest ogólnodostępny, dzięki czemu możemy oszczędzić swój wysiłek i czas zwyczajnie kupując gotowe ciasto filo w sklepie.
W restauracji Blue Cactus komponujemy pierożki z delikatnym kremowym musem zrobionym z serka twarogowego oraz kurczaka, oczywiście odpowiednio doprawionego. Potrawa ta jest o tyle fascynująca, że robiąc ją w domu możecie wykazać się dużą dawką kreatywności i dowolnie komponować ciasto filo.
Filo idealnie może komponować się również ze szpinakiem, serem feta, łososiem i innymi składnikami, na które akurat macie ochotę. W wersji bardziej meksykańskiej i mięsnej proponujemy świetną kombinację z pikantną kiełbaską chorizo. Ważne jest to, iż składniki muszą przybrać ostatecznie formę farszu i dawać jedną zwartą konsystencję.
- Pochodząca z kuchni meksykańskiej fajita zaliczana jest do istnych10 maja 2017
- Kuchnia teksańsko-meksykańska, w której się specjalizujemy to20 września 2017