Pokaż menu

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt

PL / EN

#TexMexWednesday – Tacos

17 maja 2017

5 pomysłów na pyszne Tacos:

Tacos jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Meksykańskie tacos to idealny pomysł na ciepłe przystawki podczas kolacji, gdyż są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie pochłaniają zbyt dużego czasu. Co więcej, danie to może być komponowanie dowolnie, dlatego możemy pokusić się wyłącznie o przyrządzenie podstawowych składników, które nasi goście mogą samodzielnie połączyć według gustu i uznania.

Klasyczne taco składa się przeważnie z tortilli wykonanej zazwyczaj z mąki kukurydzianej, na której kładziemy takie składniki jak mięso wołowe, cebulę, czosnek i pomidory. Wszystko doprawiamy ziołami: bazylią czy oregano oraz dodajemy sól i pieprz. W Meksyku bardzo często dodawana jest czerwona fasola i kukurydza, aczkolwiek w daniu takim jak taco możemy bawić się składnikami i mieszać smaki dowolnie, w zależności od gustu.

Nazwa tacos pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza między innymi wat, wtyczkę, bilardową lampę, dmuchawę, krępującą osobę, kawałek drewna. Słowa te nijak kojarzone są z jedzeniem, jednakże wieloletnia historia tego dania może mieć duży wpływ na dosłowne tłumaczenie tego słowa.


Tacos w Blue Cactus

Istnieją antropologiczne dowody na to, że tubylcy mieszkający w regionie jeziora w dolinie Meksyku tradycyjnie jeśli tacos wypełniony małymi rybami. W czasach panowania hiszpańskiego konkwistadora Bernala Díaz del Castillo udokumentowano pierwszą taco ucztę, którą cieszyli się Europejczycy, a posiłek, który zorganizował Hernán Cortés był nagrodą dla swoich kapitanów w Coyoacán. W ten sposób narodziło się taco, a można nawet powiedzieć, że cała masa różne odmiany i rodzaje tacos.

Wyróżnić możemy, aż dziewięć odmian tradycyjnych meksykańskich tacos. Są to między innymi tacos al pastor, podawanych z mięsem adobada, wyróżniającym się marynowaną w czerwonym sosie chili wieprzowiną. Tacos de asador, podawanych z grillowanym mięsem oraz często z ostrą kiełbasą chorizo, tacos de cabeza z mięsem z głowy krowiej, tacos de camarones z krewetkami. Tacos de cazo zazwyczaj składających się z trzech składników, Tripa, czyli flaków wieprzowych, Suaderno, czyli kawałki wołowiny albo Carnitas, czyli pieczonej wieprzowiny. Inne jeszcze tacos de lengua, z języka krowiego, tacos de pescados z rybą, tacos dorados, czyli smażone tacos nazywane „złotymi tacos” oraz tacos sudados, inaczej spocone tacos, które wywarza się wypełniając miękkie tortille pikantną mieszaniną mięsa.

W restauracji Blue Cactus przyrządzamy pięć różnych pomysłów na tacos. Przedstawiamy doskonałe pomysły na to, w jak łatwy sposób możemy urozmaicać to danie oraz w jak różnorodny sposób łączyć różnego rodzaju składniki.

Oto nasze 5 pomysłów na pyszne tacos:

  • Wędzony Kurczak – klasyczne taco, zawierające tortillę podawaną z wędzonymi udzikami z kurczaka, doskonale uzupełnia się z ostrzejszym sosem chipotle oraz odświeżającą salsą zrobioną z mango.

    • Wędzona Kaczka – na tortillę układamy wędzoną piersią z kurczaka, pieczoną papryką, czerwoną cebulką, którą nietypowo marynujemy w pomarańczach oraz ostrymi papryczkami habanero,

    • Wołowina i Chorizo – połączenie marynowanej wołowiny z ostrą kiełbaską chorizo i dodatkowo sosem chipotle daje niebywały ostry posmak daniu, dodatkowym uzupełnieniem jest grillowana kukurydza oraz pomidorowa salsą fresca, która łagodzi smak ostrości,

    • Wieprzowina Carnitas – przedstawiamy wersję tacos słodszą niż poprzednie, tutaj tortilla podawana jest z duszoną wieprzowiną carnias, uzyskanie delikatnego mięsa carnitas wymaga dłuższego pieczenia, lecz mięso uzyskuje konsystencje wyśmienicie rozpływające się w ustach, mięso można poszarpać na mniejsze kawałki i podawać z salsą mango oraz owocami granatu,

    • Wegetariańskie – miłośnicy kuchni bezmięsnej odnajdą również coś dla siebie, tortilla podawana jest z groszkiem cukrowym, burakiem, dynią, kukurydzą grillowaną oraz kiełkami nasion, aczkolwiek w wersji wegetariańskiej możemy łączyć warzywa, które wyjątkowo przypadają nam do gustu.



    Zapraszamy:)

     

    telefon: 22 851 23 23

    oraz
     

    … rezerwacje@bluecactus.pl