Pokaż menu

PL / EN

+48 22 851 23 23 Zarezerwuj stolik Kontakt

FAQ

Najczęsciej zadawane pytania

Czym jest kuchnia Tex Mex?

Kuchnia Tex Mex jest kuchnią pogranicza Teksasu i północnego Meksyku. Nazwa wzięła się z połączenia słów „Texas” i „Mexico”. Ciekawostką jest fakt, że rodowód nazwy bierze się nie z obszarów kulinarnych lecz kolejowych. Tex – Mex to nazwa popularnej linii kolejowej prowadzącej z Texasu do Meksyku.

Wykorzystuje się w niej składniki charakterystyczne dla Meksyku. Sposób przygotowania jest uproszczony do tego stopnia, że wręcz mówi się o niej: ”meksykańskie jedzenie dla gringo". Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata. Meksyk to bowiem kraj wielu kultur, języków, obyczajów, tradycji, a także smaków. Ogromna spuścizna Indian oraz silne wpływy europejskie tworzą iście wybuchową mieszankę. Łączy w sobie wpływy kuchni hiszpańskiej, francuskiej i amerykańskiej. Pierwotnie kuchnia ta bazowała na fasoli, kukurydzy, chili, pomidorach a także rybach i mięsie indyczym .Później stopniowo wzbogacano ją o przywożoną przez Hiszpanów i Francuzów pszenicę, wołowinę, cebulę i czosnek. W wyniku tego połączenia powstały nowe dania i przepisy.

Charakterystyczną cechą kuchni meksykańskiej są aromatyczne , pikantne mieszanki ziół i przypraw, które nadają potrawie smak i aromat, ale także pełnią rolę konserwantów i pobudzają osłabiony w czasie upałów apetyt.

Elementem który łączy potrawy jest bez wątpienia ich wyrazisty, pikantny smak oraz intensywny aromat, który zawdzięczają licznym przyprawom: chili, pieprz Cayenne, czosnek, cebula, papryka słodka, oregano, kminek, kolendra, goździki. W kuchni prym wiedzie fasola, kukurydza, pomidory, papryka a także grillowane mięsa (wołowina, drób) i ryby. Spore ilości wartościowego błonnika znajdujemy w ponad 20 gatunkach fasoli. Podaje się je z aromatycznymi ziołami, mięsnym sosem lub w postaci pasty.

Dlaczego jest 10% doliczany serwis?

Jesteśmy transparentni przed naszymi gośćmi. Nie ukrywamy serwisu w cenie dań jak robi znakomita większość stołecznych restauracji. Pokazujemy go uczciwie na rachunkach. Serwis doliczany do rachunku nie trafia tylko do kelnera. Jest on w 100% dystrybuowany wśród całego zespołu i trafia do pracowników baru, kuchni , recepcji. Zależy nam by ułatwić i usprawnić naszym gościom proces. Doliczony serwis ma na celu ułatwienie i usprawnienie całej transakcji. Oczywiście w przypadku niesatysfakcjonującego doświadczenia restauracyjnego gość ma prawo zakwestionować jego zasadność.

Jakiego typu imprezy można u Was zorganizować?

Nasze dwudziestoletnie doświadczenie pozwoliło nam wyspecjalizować się w określonych typach wydarzeń. Imprezy integracyjne z muzyką, bufetem i open barami to nasz wyróżnik. Możemy też pochwalić się faktem bycia pionierami w organizacji warsztatów kulinarnych i warsztatów barmańskich. Doskonale też sprawdzają się kolacje dla 20-40 osób. Imprezy rodzinne, wesela i komunie to naturalne uzupełnienie naszego port folio.

Czy ta kuchnia jest ciężka i niezdrowa?

Tex – Mex jest kuchnią różnorodną. Znajdują  się w niej pozycje lekkie (salsy, sałatki, pozycje wege) jak również pozycje kaloryczne jak burrito, fajita, enchilada. Składniki tej kuchni są jednymi ze zdrowszych. Papryki, ze zbawienną dla zdrowia kapsaicyną, awokado, pomidory, kolendra , fasole, kukurydza – nie wymagają dodatkowych rekomendacji. Techniki takie jak grillowanie i wędzenie pozwalają wydobyć najlepsze walory smakowe przyrządzanych przez nas mięs.

Z jakich dań i koktajli słynie miejsce?

Blue Cactus przez 20 lat działania wypracował całą listę kultowych dań i koktajli. Dbamy by nasze receptury były przestrzegane na stałym i powtarzalnym poziomie. Zdecydowanym i nieprzemijającym hitem są nasze Fajity, Enchilady, Kombinacja przekąsek Tex Mex, Chili Con CArne, Wedzone żeberka w sosie BBQ, steki i burgery. Wśród zup zdecydowanym i nieprzemijalnym hitem są Krem Kukurydziany i Krem z pomidorów z dodatkiem tequili. Salsy: Fresca, Verde i Guacamole od lat wygrywają w swojej kategorii. Wśród koktajli prym wiedzie niezmiennie Margarita Truskawkowa i Margarita Klasyczna jak również Mojito i koktajle przygotowywane na Bourbonie.

Czy można zorganizować u Was konferencję?

Tak. Mamy przestrzeń umożliwiającą organizację tego typu wydarzeń do 100 osób. Dysponujemy infrastrukturą. Zdecydowanym atutem jest nasza lokalizacja na Mokotowie oraz parking który jest w stanie pomieścić ponad 30 samochodów.

Czy to prawda że macie największy wybór tequili w Warszawie?

Nasz bar jest spójny z tematem restauracji. Tequila w kuchni Tex - Mex jest bardzo mocno zakorzeniona. My staramy się od lat by wybór tej kategorii alkoholu był największy w Polsce i musimy powiedzieć że chyba nam się to udaje. Na chwilę obecną mamy ponad 50 rodzai tequili i mezcalu. Szefowie naszego baru śledzą pojawiające się na rynku nowe marki i jeśli tylko są one na odpowiednim poziomie jakościowym znajdują się na naszych półkach.

Czy jesteście miejscem przyjaznym rodzinom i dzieciom?

Rodziny z dziećmi to od 20 lat nasze oczko w głowie. Nasza lokalizacja sprzyja weekendowym wyjściom na spacery do Parku Morskie Oko lub Parku Łazienkowskiego. Dysponujemy przestrzenią dla dzieci, odpowiednio przygotowaną kadrą oraz weekendowymi atrakcjami dla najmłodszych. Karta dań zawiera sekcję dla dzieci. Od listopada 2016 do marca 2017 realizujemy nowy projekt którego celem jest zwiększenie popularności naszej marki wśród rodzin. Projekt zakłada że menu dziecięce jest serwowane dzieciom na koszt firmy jeśli rodzice zamówią dania z karty.

Czy jesteście przyjaźni zwierzętom?

Jesteśmy przyjaźni. Zwierzaki mają zawsze u nas latem doskonałe warunki w ogrodzie. Miski z wodą oraz przestrzeń sprzyjają zatrzymaniu się u nas z psami podczas spacerów po parku Morskie Oko.

Czy organizujecie wesela i chrzciny?

Tak. Wesela jak również inne okazje rodzinnych spotkań są przez nas traktowane z należytą troską. Sala Iguana jest w stanie pomieścić w sezonie letnim do 250 osób w przypadku wesela, Jej wyjątkowy wystrój sprawia, że cieszy się sporym zainteresowaniem wśród gości poszukujących niebanalnych przestrzeni z doskonałą kuchnią.